KADIN ÇALIŞAN DOĞUM İZNİ SONRASI İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLİR Mİ ?

02.06.2025

 

                Doğum izni ya da diğer adı ile analık izni; doğum yapan işçiye verilen bir izin türüdür. Bu izinde anne işçi çalışmamakta ve SGK’dan iş göremezlik ödeneği almaktadır. Doğumdan önce ve sonra verilen analık izninin bitiminde ise işçi işine döner ve çalışmaya başlar. Peki ama işçi, anne olduğu için artık çalışmak istemezse ne olur? Doğum izninden sonra işten ayrılma mümkün mü?

            Doğum yapan kadın çalışan isteği halinde işi bırakma isteğini uygulayabilir.  İşi bırakmamasına  yönelik engel yoktur; ancak sebepsiz yere işi bırakmak  birçok hakkın yitirilmesine neden olmaktadır. 4857 sayılı iş kanununda doğumdan dolayı tek taraflı iş akdi fesih hakkı bulunmamaktadır.

         4857 sayılı kanunun 24üncü maddede buna ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.  Doğum izni bittikten sonra işten ayrılacak olan çalışan  kıdem tazminatı hakkı yoktur.

 İşsizlik ödeneğinde  işçinin işten ayrıldığı tarihten önceki son 120 gün boyunca kesintisiz sigortalı olmalıydı. İlk bakışta, doğum nedeniyle analık izninde olan ve rapor parası alan işçinin, sigortası yatırılmadığı için bu 120 gün şartını taşımadığı düşünülebilir.

İstisnalardan diğer bir unsur  ise  işçinin sağlık raporu almış olmasıdır. O halde, işsizlik maaşının aradığı diğer şartlara sahip olan ve analık izninde bulunan bir işçi işten ayrıldığında, son 120 gün sigorta primi yatırılmamış olsa da, sanki yatırılmış gibi değerlendirilecek ve bu işçiye işsizlik maaşı bağlanabilecektir.

     Yalnız  burada, işçinin analık izninin bitiminde kendi isteğiyle işten ayrılması; yani istifa etmesi halinde işsizlik maaşını hiçbir şekilde alma imkanı yoktur.

        Diğer bir ifade ile İş Yasası 25/2 (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle haklı nedenle derhal fesih) dışında bir nedenle işten ayrılması halinde  işten çıkış tarihinden önceki son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan kadın işsizlik ödeneği alabilir. Analık izninden dönmüş olması , son aylarda sigorta priminin ödenmemiş olması engel teşkil etmez.

                                                                                                                Cengiz ÖZKAN 
İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri